Klankschalen

  • Zijn krachtige instrumenten die steeds vaker, en met succes, ingezet worden - al dan niet in samenwerking met de hedendaagse zachte therapievormen.
  • Instrumenten ook waar sommigen de meest onwaarschijnlijke nonsens meenden over te moeten verkondigen, wat het imago van deze bijzondere schalen helaas geen goed heeft gedaan.
  • Klankschalen zijn niet bedoeld als speelgoed voor rare of schimmige figuren die ze gebruiken tijdens hun "'optredens" op parabeurzen, maar als uniek hulpmiddel voor "normale" mensen die daadwerkelijk aan de slag willen gaan met een degelijke therapievorm

Tibetaanse klankschalen

of singing bowls, worden meer en meer toegepast voor klanktherapie, en als ondersteuning bij relaxatietherapie, cranio-sacraal-behandelingen of reiki. De laatste jaren worden ze zelfs gebruikt in psychiatrische klinieken, alhoewel dit meestal ontkend wordt. Over hun oorsprong is nog lang niet iedereen het eens - de oudst gekende vorm van klankschalen zijn de zogeheten "schedelkommen", die reeds 3.000 jaar geleden in China gebruikt werden. Deze kommen werden (als een helm) omgekeerd op het hoofd geplaatst; het aanslaan van het punt boven het neusbeen en het punt van de slaap had een verschil in toonhoogte van exact één terts.

De nu leverbare Tibetaanse klankschalen zijn zeker geen honderden jaren oud - de echte "antieke" zijn allang verdwenen in musea of private collecties. De zogezegde "antieke" zijn enkel "antiek" om een hoge prijs te kunnen vragen. Laat u in dit verband niets wijsmaken.

Laat u ook niets wijsmaken over 'chakratonen' bij klankschalen. Elke schaal produceert een combinatie van trillingen, boventonen en ondertonen. Geen enkele klankschaal correspondeert exact met één bepaalde chakra - elke schaal werkt in op het gehele systeem. Het specifieke effect is bij iedere persoon anders.

Neem rustig de tijd bij de aanschaf van een klankschaal en laat je vooral leiden door je gevoel. Bij het werken met klankschalen zal je trouwens merken dat de klank van één bepaalde schaal zelfs afhankelijk is van de persoon die ermee behandeld wordt. Vermits klankschalen een heel scala aan tonen produceren, kan één bepaalde schaal bij persoon A net het tegenovergestelde effect veroorzaken als bij persoon B.